lauantai 4. maaliskuuta 2017

Naudan filettä ja kampasimpukkaa

Taannoin oleiltiin puolison kanssa ihan kaksin kotona pari päivää. Romanttisesti aloiteltiin remonttihommia. Tulossa on tänä keväänä uusi keittiö ja sitä ennen pitää saada tehtyä asiat x, y ja z. No, ihan raatamiseksi ei kuitenkaan mennyt vaan nautittiin myös hyvästä ruoasta. Ja vähän viinistäkin, koska valmistuslistalle kuului myös porsaan kieli ja siihenhän mä en selvinpäin uskaltautunut...

No, mutta pakkasesta kaivettiin sulamaan naudan file ja sitä syötiinkin monella tapaa. Yhdellä lounaalla sushimaiseen tyyliin, vähän kuten tässä. Mutta iltaisin sitten mättötyylin herkuttelua. Pitkästä aikaa ostin myös kampasimpukoita, jotka pääsi samaan annokseen naudan sisukan kanssa. 

Kaksi erilaista mättöä tässä tehtiin eri päivinä. Ihan ensiksi pyydän syvästi anteeksi valmissämpylöiden käyttöä burgerissa, mutta hei oikeesti, me tehtiin remppaa myös, ei ehtinyt hifistellä! Molemmissa annoksissa oli kastikkeensa sellainen paholaisen hillo-tyyppinen soossi, jonka valmistus tapahtuu suunnilleen näin:

1 punainen paprika
3 isoa tomaattia
1 sipuli
2 yksikyntistä valkosipulia
cayennepippuria
savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa 
ruokokidesokeria 
tuoretta korianteria
öljyä
(tilkka vettä)

Eli ensiksi kalttasin tomaatit (tehdään ristiviilto tomaattiin ja upotetaan hetkeksi kiehuvaan veteen, kun kuori alkaa irrota viillon kohdalta, tomaatit nostetaan pois vedestä ja kuoritaan kun ovat jäähtyneet) ja poistin kannat. Silppusin sipulit, valkosipulit, paprikan ja tomaatit. Kuullotin ensin öljyssä sipulia, valkosipulia ja mausteita. Lisäsin paprikan, tomaatit, suolan ja sokerin. Nyt sitten, oikeastaan riippuu vähän siitä mitä haluaa, että miten jatko. Vähällä sokerimäärällä tulee sellainen salsa-tyyppinen dippi. Sitten taas jos lisää tilkan vettä ja enemmän sokeria, saadaan paholaisenhilloa. Mä en tällä kertaa lisännyt vettä lainkaan, mutta laitoin reilusti sokeria, jolloin saatiin tulisenmakea mössö. Keittelin tätä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia ja aivan lopuksi lisäsin tuoretta silputtua korianteria. Voittaa kaupan salsan mennen tullen!

Kumpanakin iltana muuten tehtiin myös lohkopottuja, jotka itse tehtyinä on helppoja, nopeita ja hyviä. Jopa ihmiselle, joka ei juuri perunasta välitä. Eli kiinteitä, pestyjä perunoita jotka leikataan pieniksi lohkoiksi kuorineen päivineen. Perunat kulhoon ja halutut mausteet ja tilkka öljyä perään. Nää oli ihan vaan chilisuolalla maustettuja, mutta vaikka possun kanssa sopii hyvin timjamilohkot. Uuniin lämpöä n. 175-200 astetta ja potut uuniin 15-20 minuutiksi lohkojen koosta riippuen. Mä teen melko pieniä, joten vartti riittää hyvin. Eli oikeasti lisävaivaa kaupan kumiranskalaisiin verrattuna on pottujen lohkominen. Ei paha? Paistoaikakin on suht sama. 

No mitä me sitten oikein syötiin? Ilta numero yksi: haluttiin tehdä ruokaa takassa. Siispä leikattiin fileestä pihvejä, pyöriteltiin kevyesti öljyssä, suolassa ja pippurissa ja laitettiin pihvit halsteriin ja kypsennettiin takassa. Miksei tätä ole aiemmin keksitty? Häh? Kampasimpukat paistoin pannussa, lisukkeena tuota paholaisen mössöä ja paahdetulla valkosipulilla maustettua majoneesia. 




Lopun sisäfileen olin leikannut hieman kohmeisena ohuiksi viipaleiksi. Seuraavana päivänä sitten burgeria. Paistoin läjän näitä viipaleita nopeasti kuumalla pannulla ja maustoin suolalla ja pippurilla. Sämpylät oli nolosti valmissämpylöitä, jotka paahdoin uunissa ja päälle lätkäisin vielä iiison viipaleen emmentalia. Ja eihän burgeri ole burgeri ilman sipulia ja salaattia. Muuten aika samaa settiä. Lohkoja, kampasimpukoita, paholaisen mössöä ja paahdetulla valkosipulilla maustettua majoneesia. Päälle vielä vähän uunissa kuivattuja tomaatteja.



Oli kuulkaas hyvää. Oli, hieman parempaa mättöä. 




20 kommenttia:

  1. Tsemppiä remontteihin. Hyvillä eväin remontitkin rullaa :D Meillä oli viime vuonna 4 kk putkiremontti ja päälle suuri keittiörempntti. Tänä vuonna huokaisemme remonteista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, putkiremontti kuulostaa pahalta... Meillä menee myös koko keittiö uusiksi, eli puuhaa tulee riittämään yllin kyllin. 😜

      Poista
  2. No ei tuota nyt kyllä mätöksi vois kutsua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohkoperunaa, burgeria, majoneesia? Mättö ku mättö, vaikka vähän parempi sellainen. :-D

      Poista
  3. Nam, nam, nam... hyvältä näyttää ja varmasti jaksoi taas rempata :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän noitten jälkeen oli aina päivä täynnä... Mut sit taas seuraavana päivänä uusiks.

      Poista
  4. En tiedä, mistä johtuu ja vaikka muista äyriäisistä tykkään, kampasimpukka ei ole koskaan kuulunut suosikkeihini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla se taas taisi olla ensimmäinen örkki, millä lähdin äyriäisiin tutustumaan. Tykkään, kunhan on kunnolla rapeaksi paistettu. Löllerönä vähän ällö.

      Poista
  5. Kampasimpukka on ihanaa! Mä tykkään siitä rapean lisäksi myös ihan raakanakin (esim. sushissa). Mutta siis tuoreena! Ei sellainen kuminen pakaste :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kyllä meidän peräkylän takahikiällä saa muuta kuin sitä pakastettua... Oliskin kiva, jos joskus saisi maistaa tuoretta!

      Poista
    2. Kampasimpukka on kans mun suurinta herkkua. Ihanaa kaikin tavoin valmistettuna!

      Poista
    3. Oon syönyt joskus paneroitunakin. Namia!

      Poista
  6. En syö äyriäisiä tai kalaa, mutta kampasimpukkaa haluaisin joskus maistaa. Ja paholaisen hilloa pitäiskin taas tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulle kampasimpukka oli se helppo kokeilukohde, koska maku on tosi neutraali ja ekan kerran kun näitä maistoin niin olivat sellaisia ihanan rapeita. Jos olisi olleet lölleröisiä niin en ehkä olis antanut toista mahdollisuutta.

      Poista
  7. Fileitä tulee kokattua nykyään tosi harvoin, mutta sitten ne tuntuvatkin sitä herkummalta. Keittiöremontti on meilläkin haaveissa, mutta aina sitten reissaaminen voittaa ja käytämme rahat siihen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla toimimattoman keittiön aiheuttama ärsytys voitti reissaushimon. Vihdoin ja viimein.

      Poista
  8. Kiitos muistutuksesta, kampasimukoita pitääkin joskus taas tehdä. Ja tsemppiä remonttiin! Hyvän ruoan avulla siitä selviää kivuttomammin. :)

    VastaaPoista
  9. Ihanat remppaeväät teillä! Pitääkin tehdä pitkästä aikaa tuota paholaissoosia :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paholaissoossi on ihanaa ja toimii niin moneen juttuun!

      Poista