lauantai 4. helmikuuta 2017

Kahvisavustettua lammasta ja puolukkarisottoa

Että sellainen kokeilu. Vähän aikaa sitten testasin teesavustettua naudan filettä ja tykkäsin. Kahvi, tee, mitä noita nyt onkaan. Että nyt piti kokeilla kahvisavustusta ja mikäs siihen paremmin sopisi kuin lammas. Siitä se sitten lähti.


Ostin lampaan ulkofilettä. Tää nyt oli pakastimessa käynyt yksilö, mutta varmasti kunhan alkaa tuoretta karitsaa saamaan kaupasta, tää saa vielä ihan uusia ulottuvuuksia. En oikein osannut päättää savustusaikaa joten laitoin fileen puoliksi ja kokeilin eri aikoja. Toista palaa savustin 4 minuuttia, toista 8. Mä oikeastaan tykkäsin siitä vähemmän aikaa savustuneesta, siinä oli vain kevyt paahtuneen kahvin ja savun aromi, toinen meinasi jo melkein mennä kitkeräksi. Eli eli, miten tää nyt sitten menikään. 

Paistinpannulle ensin foliota. Levy kuumenemaan ja kahvinpurut pannulle. Reilusti ruskeaa sokeria myös. Sitten laitoin viikatun folion pannulle ja sen päälle lampaan fileet. Kannattaa käyttää ulkofilettä, sisäfile on niin ohutta, että varmasti kypsyy liikaakin. Kun fileet on pannulla, kansi päälle ja lämpö hieman miedommalle. Käänsin fileitä pari kertaa savustumisen aikana. Fileenpalat pois pannulta, folio pois pannulta ja pannu takaisin liedelle. Vähän voita, fileenpalat takaisin pannulle, suolaus ja pippuri ja hetken ruskistus. Nämä fileet oli sen verran ohuita ja tykkään hyvin raa'asta lihasta, niin pannulla ruskistaminen riitti kypsentämiseen. Jos tykkää kypsemmästä, voi vielä hetken kypsentää uunissa. Liha jätettiin lepäilemään. 

Risotto sitten. Olin kuullottanut etukäteen silputun salottisipulin ja samoin rutistellut puolukkaa siivilän läpi niin, että kun käytin riisiä n. 1 desin, puolukkaa tuli reilu pari ruokalusikallista. Noh, riisit kuumennettuun kattilaan, perään voita ja vatkaamista. Riisiä ei ruskisteta, vaan perään kaadetaan valkoviiniä vähän kerrallaan samalla vatkaten seosta. Lisätään puolukka, sipulit, ripaus ruskeaa sokeria ja mustapippuria. Sitten liha- tai kasvislientä vähän kerrallaan ja muistetaan vatkata sitä risottoa. Risoton kypsymisaika on n. 17-19 minuuttia, itse tykkään, että riisissä on purutuntumaa. Kun risotto alkaa olla kypsää, se saa olla hyvin löysää. Lisätään vielä parmesanraastetta, joka sakeuttaa risottoa aika paljonkin. Hyvä risotto saa jäädä puuromaisen löysäksi, ei niin, että siitä tulee lautaselle keko! 

Tarjoiluun erilaisia salaatteja, risottoa, viipaloitua lammasta ja päälle vielä vähän puolukoita ja pari rouhaisua mustapippuria. Tykkäsin kovasti. Lammas itsessään oli ihan hyvää, mutta kun se sai seurakseen täyteläistä, mutta silti puolukan ansiosta raikasta risottoa, siitä tuli todella hyvää. Ihana paahteinen kahvin maku sopii loistavasti lampaalle!

6 kommenttia:

  1. Puolukkarisotto! Ihana idea. Eikä kahvilammaskaan kuulosta pahalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli aika söpön vaaleanpunaistakin. :-D Varmaan toimis hyvin vaikka riistallekin. Mä oon kyllä nyt viime aikoina kovasti tykästynyt puolukkaan, vaikka edelleenkään en siitä ihan sellaisenaan nauti.

      Poista
    2. Oi minäkin innostuin, ihana idea! Menee ehdottomasti kokeiluun.

      Poista
    3. Kokeileminen on hauskaa! Ja aika usein herkullistakin.

      Poista
  2. Minä kans innostuin puolukkarisotosta - hauska idis! Risotto on yksi lemppareistani. Pitkästä aikaa viime viikonloppuna tuli tehtyä kotonakin risottoa ja oli kyllä niin hyvää :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se vaan on. Ja helppoo. Puolukka antoi kyllä kivan, vähän erilaisen säväyksen siihen.

      Poista